Puerto del Carmen

Főoldal » Látnivalók Lanzarotén » Települések » Puerto del Carmen

Ez a korábban halászfalú szerepet betöltő település ma Lanzarote legnagyobb és legismertebb turisztikai központja.

1957-ben kapta mai nevét a halászok védőszentjének Carmen-nek tisztelegve ezzel. 1730-36 között történt vulkáni kitöréseket követően sok család költözött La Tiñosa-ba, ugyanis 1957-ig ezt a nevet viselte Puerto del Carmen. Fontos szerepet játszott, mint kikötő. Innen szállították a sótűrő barilla cserjét Angliába. A cserje hamuját az üveggyártáshoz és szappankészítéshez használták.
A szalmakalapban hagymát csomagoló asszonyokról is ismert volt La Tiñosa.

Az angolok kedvelt alapanyaga volt a nyúlszőrme, melyet szintén ebből a kikötőből szállítottak el. A Pollard ás Cooper társaság ebből készítette az akkoriban is divatos nyúlszőrme sapkát.

Ma is emlegetik, az őslakosokat „conejeros”-nak (a spanyol conejo szó jelentése nyúl).

1960-as években itt épült fel az első szálloda a Hotel Los Fariones, mely elindította a turizmus fejlődését. 1980-tól az első búvárközpont is itt kezdte el tevékenységét.

Ma számos nemzetiségi étterem, szálloda, üzlet, ajándék bolt, kávézó, diszkó és a helyi aloé verából készült termékek szakboltja, valamint egy kaszinó is található itt.

Szokássá vált a partmenti sétányon padokon, korlátokon szív alakú lakat elhelyezése, mellyel a szerelmespárok pecsételik meg szerelmüket.

Los Pocillos strandnál található César Manrique művész, szobrász El Róbalo (ismertebb nevén la lubina), (egy halfajta) nevet viselő, a tengert és a halakat idéző szélmalma.

Multikulturális, zsibongó, barátságos üdülőhely.

A legkedveltebb kék zászlós (minőségbiztosítási rendszer, a víz tisztaságát jelzi) strandok találhatók itt, mint például:

  • Playa Grande: hosszú, hatalmas homokos résszel rendelkezik, kisgyermekekkel is biztonságos, lehet napernyőt és napágyat bérelni, a közelben van rengeteg kávézó és átterem, jókat lehet sétálni a homokban a víz mentén.
  • Playa Chica, Barrilla, Poéita, Barranquilla: vulkáni sziklák által határolt kis öblök, több esetben sportolási lehetőséggel: búvárkodás, jetskizés, banánozás, csónakázás, stb.
  • Matagorda: kicsit szelesebb, hosszú strandszakasz, jó körülményeket kínál a szörfösöknek (azonban nem olyan híres körükben)
  • Számos kis öböl található még a 6 km hosszú homokos partszakaszon, melyeket gyakran a dagály eltüntet.

Közvetlenül a tengerparton elhelyezkedő éttermek, bárok a legkiválóbb halételeket és helyi specialitásokat kínálják. A hangulatot megdobja, és vizuális élményt nyújt a naplemente és az általa rajzolt híd.

Jacuzzi, baldachinos ágy is várja a tengerparti La Ola étterem látogatóit.

Puerto del Carmen a tengerparti kerékpárút végállomása, illetve kiindulópontja – attól függ, honnan nézzük. Ha itt nyaralunk, könnyen tudunk kerékpárt bérelni a különböző kölcsönzőktől.

Innen indul és itt ér véget Európa egyik legrégibb és legnehezebb versenyének számító Iron Man Triatlon. Itt zajlik a sziget fő turisztikai központjában a futás, az úszás és kerékpározás egy szakasza. 2019-ben május 25-én került megrendezésre a verseny.

Hol van Puerto del Carmen?