Fenntarthatóság

Főoldal » Fedezd fel Lanzarotét » Fenntarthatóság

Lanzarote a Bioszféra Rezervátum szigete

A program keretében – többek között – 1993. október 7.-én Lanzarotét is bioszféra-rezervátummá nyilvánították, a szigeten, az ember és a természet között kialakult szimbiózis elismeréseként.  A sziget magas színvonalú környezeti kultúrája, a mezőgazdasági területek megóvásának modellje (a szőlőtermesztés módja, a locsolási módszer)  az egyedülálló természeti területek jelenléte, a Timanfaya Nemzeti Park, mind-mind méltóvá teszik a szigetet a nemzetközi elismerés birtoklására.

A spanyol MAB bizottság tagja volt César Manrique, akinek gondolkodása, fenntartható fejlődés irányába tett tevékenysége már jóval az összefogás előtt megnyilvánult. Ő készítette Lanzarote bioszféra-rezervátumra utaló szimbólumát, mely a kreativitást és az innovatív szemléletet tükrözi.

Művészeti alkotás integrálása a természetbe, mely a turizmusnak is lendületet ad.

Június 5.-e a Nemzetközi Környezetvédelem Világnapja. Ezen a napon indította el az Unesco (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) a „Man and Biosphere” MAB – „Ember és bioszféra” kutatási programját és hozta létre a bioszféra-rezervátum (természetvédelmi rendeltetésű terület) mintaterület elismerést.

A program célja, hogy:

  • felébressze az emberekben a felelősségteljes gondolkodást, a természetes, és az épített környezet közötti összhang megőrzése vonatkozásában.
  • biztosítsa a fenntartható fejlődést,
  • támogassa a tudományos kutatásokat, ismeretterjesztési célú tevékenységeket.