Hasznos információ

Főoldal » Tervezd meg az utazást » Hasznos információ

Hasznos információk Lanzarotéra utazás előtt

Mielőtt Lanzarotéra utaznánk érdemes belemélyednünk hogy mi is fog várni ott ránk. Ez termáeszetesen minden utazásnál igaz, ugyanis sokkal könnyebb úgy felejthetetlen élmlnyeket gyűjteni és programokat szervezni, hogyha a birtokában vagyunk a legfontosabb helyi általános szabályoknak és tudnivalóknak.

Utazás

Lanzarote sok európai országból, könnyen megközelíthető.
Hogy jutok el Magyarországról?

Orvosi ellátás

A fő általános korház az Arrecifében található Hospital General (Hospital Doctor José Molina Orosa).
Emellett minden megyének van kijelölt rendelője és sürgősségije.
Számos magánrendelő is működik.

Benzin

A benzinár viszonylag olcsónak mondható. A 95-ös benzin literéért éppen csak egy kicsivel többet kellett fizetünk mint 1€ 2020 előtt. A 2023-as évben már többet fizetünk 1€-nál, 20-50 centtel.

Nyelv

A hivatalos nyelv a spanyol.
A turizmusban dolgozók azonban jól beszélik az angol, német, olasz vagy francia nyelvek valamelyikét is.

Időzóna

Időzóna: GMT+0
A Kanári szigeteken egy órával kell visszaállítani az időt Magyarországhoz képest.
A nyári és téli időszámítást itt is alkalmazzák.

Ivóvíz

A helyiek nem fogyasztanak csapvizet, nagyrészt főzésre is palackozott ásványvizet használnak. Csapvizet csak tisztálkodásra, fogmosásra használnak.

image/svg+xml Openclipart Pénznem

A hivatalos helyi pénznem az Euro, €. Pénzváltásra a repülőtéren és kisebb boltokban is van lehetőség, azonban kedvezőbb árfolyam érdekében érdemes lehet otthon elintézni a pénzváltást.

image/svg+xml Openclipart aiga car rental 2009-05-02T19:13:41 Set of international airport symbols. \n \nSource: http://www.aiga.org/content.cfm/symbol-signs \n \nConverted to SVG by Jean-Victor Balin. http://openclipart.org/detail/25715/aiga-car-rental-by-anonymous-25715 Anonymous aiga aiga no bg black and white car clip art clipart externalsource image key map symbol media png public domain rent sign silhouette svg symbol transportation vehicle Kocsibérlés

A kocsibérlés a szigeten olcsó. Különböző kategóriájú autókat bérelhetünk. Az ajánlatok feltételeit és a belefoglalt biztosításokat érdemes jól átolvasni. Az utak rendkívül jó minőségűek, általában nincs forgalom.

Közbiztonság

Az általános közbiztonság nagyon jó. Azért a nyaralóhelyeken szokásos elővigyázatosság itt sem árt a személyes értékekkel kapcsolatban. Ugyanakkor Lanzarote-n a helyzet sokkal jobb mint Tenerifén vagy Gran Canarián.

Információs pont

Már a reptéren turisztikai információs pont várja az ide érkezőket. A főváros, Arrecife tengerparti szakaszán a José Ramirez Cerdá parkban egyedi fa épületben található az információs központ. A sziget belsejében további számos információs pont található még.

Szieszta

A turisztikai központokban: Puerto del Carmen, Costa Teguise, Playa Blanca az üzletek egész nap nyitva tartanak. A fővárosban, Arrecife-ben a kisebb üzletek kora délután bezárnak. (Általános nyitvatartás: 9:00-13:00 és 17:00-20:00)

Közegészség

A Kanári-szigeteken az általános közegészségügyi helyzet megfelelő. (Covid információ: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag ) Vészhelyzet esetén 112 hívható, ahol az operátor egyszerre értesíti a rendőrséget, az orvost, a tűzoltóságot és más sürgősségi szolgálatokat. Az év 365 napján a nap 24 órájában működik.

Vásárlás

Olcsó vásárlás: Lidl, Hiperdino, Mercadona, Egyéb: Chacón, Spar, zöldségesek
Nyitvatartás: Vasárnaponként Lidl és kisboltok, turisztikai városokban több bolt is nyitva van.

Kombinált bérlet

Interneten is megvásárolható, a turisztikai központok látogatására szolgáló kombinált bérlet, mely olcsóbb és kényelmesebb az egyenkénti belépőjegy vásárlásnál.
https://cactlanzarote.com/

Szuvenír

Természetesen itt is találunk olcsóbb árfekvésű ajándéktárgyakat, ugyanakkor főként a vásárokon, az exkluzív üzletekben rengeteg színvonalas dologra is akadhatunk.

Buszmenetrend

Tekintse meg a busz menetrendet a következő honlapon vagy töltse le az applikációt (IntercityBus Lanzarote).
https://www.arrecifebus.com/

image/svg+xml Openclipart aiga taxi 2009-04-27T09:59:58 Set of international airport symbols. \n \nSource: http://www.aiga.org/content.cfm/symbol-signs \n \nConverted to SVG by Jean-Victor Balin. http://openclipart.org/detail/25352/aiga-taxi-by-anonymous-25352 Anonymous aiga aiga no bg black and white car clip art clipart externalsource icon image map symbol media png public domain sign silhouette svg symbol taxi transportation Taxi

A taxi szolgáltatás megfizethető és könnyen igénybevehető; a rádiósok többsége nem beszél jól idegen nyelven, de angolul minden megoldható.