Timanfaya nemzeti park

Főoldal » Látnivalók Lanzarotén » Turisztikai központok » Timanfaya nemzeti park

A sziget közép-nyugati részén található Timanfaya Nemzeti Parkban, a vulkáni területen tett látogatással, egy rendkívüli élménnyel gazdagodunk.

Az 1730 és 1736 között történt vulkáni kitörések eredményezték a táj döbbenetes látványát. 23 falu tűnt el, 25 kráterből ömlött a láva, a kitörés központja volt Timanfaya. A hat évig tartó vulkáni intenzitást követően 1824-ben volt a következő kitörés Tao és Tinguatón hegyeknél, mely júliustól októberig tartott és kevésbé volt intenzív.

A termékeny talaj eltűnt és egy szervetlen ásványi világ jött létre a vulkán környezetében, lávával, hamuval borítva. Ma a színek (különösen az okker árnyalatai), a formák, a hőmérséklet és az egyedi kőzetek, növények látványa magával ragad és teszi felejthetetlenné az élményt.

A Timanfaya Nemzeti Park két irányból közelíthető meg.
Az egyik északi irányból Mancha Blanca település felől. Az út mentén baloldalon az első César Manrique által tervezett ördög emblémás táblánál található a Timanfaya Nemzeti Park látogató-és tolmácsolási központja. Ha ide betérünk a vulkánok között tett látogatás még maradandóbb és mélyebb ismereteket fog nyújtani.
A másik útvonal délről Yaiza település felől vezet. Az út mentén itt is többször feltűnik a kis ördög embléma. Először az út bal oldalán a tevegelés kiinduló pontját érjük el, ugyanis a Nemzeti Park teveháton is bejárható. Ez egy rövidebb útvonal, tevegelés közben kb. 20 percig szemlélhetjük a vulkáni tájat. Fotókat ilyenkor érdemes készíteni.
Innen északi irányba tovább haladva a Park bejáratánál egy kis „bódé” –ban, az út bal oldalán készpénzzel lehet a belépőjegyet megvásárolni a vulkáni terület túrabusszal történő bebarangolásához.

Autóval innen jutunk fel Islote de Hilaro területére, ahol ingyenesen lehet parkolni és a túrabuszba is itt lehet átszállni. A túrabusz egy kiépített útvonalon halad, ami 14 km hosszú. A túra 50 percig tart, több nyelven (angol, spanyol, német) folyik a tájékoztatás.

A vulkánok között, a kráterek alján haladva a leglátványosabb helyeken meg is áll a busz, hogy megörökíthető legyen a természet formálta látvány. Az autóbuszból nem lehet kiszállni, ezt fotózásnál érdemes figyelembe venni.

A védett területen egyénileg szervezett túrára nincs lehetőség. Mindenképpen igénybe kell venni a túrabusz szolgáltatását vagy be lehet csatlakozni egy szervezett túrára a vulkáni terület körül.

Visszatérve az Isolote de Hilaro területére a túra keretében további meglepetések, látványos bemutatók várják az idelátogatókat. Ezeket is inkább meglepetésnek hagyjuk.
Annyit érdemes előre tudni hogy, ezen a területen a föld 2 méter mélyen 300-400 fokos, ugyanis a tűzhányó még aktív.

Ide épült az impozáns El Diablo étterem, mely César Manrique zsenialitását tükrözi. Az étteremben, a földből feltörő hő felett, a speciális sütőn készült húsokat, halakat meg is lehet kóstolni. Az étteremben, egy üvegszekrényben tevecsontok vannak kiállítva, valamint egy száraz fügefa is áll itt.

Hasznos tudnivalók:

  • A látogatás – érdeklődés függvényében – kb.: 2,5 órát vesz igénybe (étterem és a vulkáni túra)
  • Csökkent mozgásképességű emberek is látogathatják.
  • Háziállatot nem lehet bevinni
  • Kényelmes öltözet és a sziget időjárásának megfelelően, kalap, napszemüveg, szélkabát őszi és téli hónapokban melegebb öltözet ajánlott.
  • 15:00 óra után 20%-kal olcsóbbak a jegyárak. De a kedvezményes csomagjegy ide is érvényes érdemes azt vásárolni, ha a sziget többi nevezetességét is meg kívánjuk látogatni.
  • Ezen a helyszínen az internethez való csatlakozás nehézségei miatt csak készpénzes fizetés lehetséges.
  • Helyi ételeket, tapast fogyaszthatunk az étteremben.
  • A shopban Manrique kreatív tárgyai és a helyi kézműipar remekeiből vásárolhatunk.
  • Ahogy fentebb említettük, a Timanfaya Nemzeti Park gyalogtúra keretében is bejárható, azonban ezt jó előre szükséges lefoglalni a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Hol van a Timanfaya Nemzeti Park?