César Manrique

Főoldal » Fedezd fel Lanzarotét » Kultúra és Művészet » César Manrique

Lanzarote szigetéről nem távozhatunk úgy, hogy ne hallottuk volna legalább egyszer a híres alkotóművész, César Manrique nevét. Aki Barcelonának Gaudi, az Lanzarotének Céser Manrique.
Egyedi gondolkodású, kreatív, művész, tervező, szobrász volt, akinek a sziget az egységes, természet közeli megjelenését köszönheti.

Ki az a César Manrique?

Manrique Lanzarote fővárosban Arrecifében született 1919. április 24.-én.

Manrique művészete szülőhazájának élményéből, tapasztalataiból táplálkozott, a teljes művészi felfogását, térbeli gondolkodását befolyásolta. Két ikonikus alkotóműhelye és lakhelye Tahíche – vulkáni buborékokba épített háza – és Haria, a stúdió és otthon, ahol élete utolsó éveiben élt.

Számos helyen élt és tanult a világban, ahol nemcsak közvetlenül ismerkedhetett meg az absztrakt művészettel, de alkotásait be is mutathatta, többek között: Velence, Havanna, New York.

Kreatív önkifejezésének megnyilvánulásai, a műanyag kompozíciók, a szobrok, a festményei, a köztéri alkotásai érvényre juttatják a környezet megóvásának vágyát.

César Manrique elképzelései alapján megvalósított jelképek

A várostervezési munkái is a természet és az alkotások közötti harmónia megteremtését célozták. Életet és színt kapott a sziget. A fehér épületek, a zöld és kék színű ablakkerettel, a széljátékok, az épületek magasságának korlátozása és a hirdetőtáblák elhelyezésének tiltása mind a természeti szépség megóvását célozzák. Fenntarthatóságon alapuló modell támogatója volt, amely a sziget természeti és kulturális örökségének megóvását tartotta szem előtt. Ennek a modellnek köszönhetően 1993-ban Bioszféra Rezervátummá nyilvánítja az Unesco Lanzarotét. Ezzel egy időben egy új esztétikai irányzatot hoz létre Art-Nature/Nature-Art névvel (Művészi természet/ Természet művészete). Ez az alapgondolat – a természetbe integrált művészet – vizuális megjelenítésre kerül az általa tervezett épületeken, köztéri alkotásokon.

César Manrique különböző emblémákat is tervezett az összes érdekes hely számára. Ilyenek többek között a Jameos del Agua rák szimbóluma, a Mirador del Rio hal és madár jelkép vagy az ötágú villát feje fölé emelő tűz ördöge, amely a sziget tipikus emléktárgya is. Az ördög figura az “El Diablo” étteremnek a védjegye, mely a Timanfaya Nemzeti Parkban található, az úgynevezett Tűz-hegységben.

A természet és a művészet összekapcsolása, összhangjának megteremtése valósult meg Manrique által tervezett épületek, helyszínek kialakításakor is.