A gasztronómia fontos részét alkotja a kultúrának, az utazásnak pedig elengedhetetlen része. A helyi jellegzetes ételek megkóstolásával a helyi életbe és érzésekbe kóstolunk bele.
Lanzarote ételei a sziget termékei nélkül megemlíthetetlenek, mert ezek vulkáni eredete teszi egyedivé őket.
A helyi termékeknek fontos szerepük van a végtermék kialakításában, nem csak az ízében, hanem az állagában is. Meghatározó szerepet játszik a termelés mennyisége. A hiány hihetetlenné teszi a termékeket. A termelőknek erősen limitált a készletük. Ha elfogy, akkor elfogy. Ez az korlátozottság egyedivé teszi a sziget konyháját. Ugyanígy a vulkáni környezet és a vízhiány is érezhető a termésen, érezhető az állagukban és az ízük erejében.
Mindezt figyelembe véve, nem is csoda, hogy számos kézzel készített terméke védett eredetmegjelölés alatt áll, például egyes sajtjai és borai.
Lanzarote rövid időn belül sokat fejlődött, és ma már egy megszilárdult turisztikai célponttá és a fél világ lakosságának otthonává vált. Vendégszerető jellegénél fogva a világ minden tájáról érkező polgárok és a velük utazó ízek és szokások otthona. Mindennek ellenére Lanzaroténak sikerült megőriznie identitását.
Legjobb helyi fogások
- Papas arrugadas
- Mojo canario
- Ropa vieja canaria
- Puchero canario
- Sancocho
- Gofio