Tías

Főoldal » Látnivalók Lanzarotén » Települések » Tías

Tías a La Geria védett területének egy lejtős gerincén helyezkedik el. Pár kilométerre a parttól az egyik legkedveltebb üdülőhely a szigeten.

Tias település léte, Gran-Canaria kormányzójának Fajardo Alfonso-nak lányaihoz köthető. Ők örökölték a területet, mivel Francisca és Hernanda aggszüzek voltak a birtokukat unokahúgukra hagyták. Ezért korábban a település neve Tías de Fajardo volt.

Tíasnak van színháza (Teatro Municipal) gravírozó múzeuma (Museo de Arte Grabado), és temploma (Nuestra Señora de la Candelaria) valamint a José Saramago Múzeum, melyeket érdemes meglátogatni.

Minden évben nagy érdeklődés övezi a három királyok felvonulását.(Cabalgata de Reyes Magos) A tevegelő királyokat zenekar kíséri és napjainkban különböző mesefigurák is színesítik a felvonulást.

Casa José Saramago a Calle Tegala utcában található. Baloldalon az információs központ, a jegypénztár, valamint az író könyvtára tekinthető meg. A múzeummá alakított ház kicsit lejjebb a jobb oldalon található. A látogatást tárlatvezetés és audioguide segíti. A Múzeum megtekintése előtt érdemes megnézni a youtube-on angol nyelven is elérhető „José e Pilar” kétórás filmet, mely az író és felesége életét mutatja be.

José Saramago Nobel díjas író, költő Portugáliában egy csendes kis faluban Azinhagaban született 1922. november 16.-án. Különböző területeken dolgozott volt lakatos, köztisztviselő, fordító, szerkesztő, és újságíró. Első könyve 1974-ben jelent meg „Terra do Pecado” (A bűn földjén) címmel.

Ettől az időszaktól kezdve fordítóként, később íróként dolgozott. Spanyol újságírónőt vett feleségül, akivel 1993-ban költöztek végleg Lanzarotéra. 1998-ban kapta meg az irodalmi Nobel díjat. Ez volt az első portugál nyelven írt mű, melyet Nobel díjjal jutalmaztak.

Tíasban 2011-től látható a házában kialakított múzeum. A különböző helyiségekben: dolgozószoba, nappali, hálószoba, konyha, könyvtár, konferencia terem megelevenednek életének fontos pillanatai, tárgyai. A látogatás végén a múzeum boltjában megvásárolhatók könyvei és számos ajándéktárgy.

Műveiben többek között saját íróvá válásának története, a portugál történelem jeles eseményei, mint például a mafrai kolostor felépítésének története elevenedik meg. A nemzeti öntudat ébredését az 1147-es esemény megírásával örökítette meg, amikor is a portugálok saját erejükből visszafoglalták Lisszabont a móroktól.

Számos műve például a Kőtutaj, A kolostor regény, Lisszabon ostromának históriája, A barlang, Káin, Az elefánt vándorútja magyar nyelven is megjelentek.

A múzeumi látogatást követően csodálatos fotókat készíthetünk Puerto del Carmenről és a partjáról, ha az utca végére legyalogolunk.

Hol van Tías?