Arrecife

Főoldal » Látnivalók Lanzarotén » Települések » Arrecife

Arrecife, Lanzarote fővárosa a 15. században egy kis halászfalu volt. A neve fekete vulkanikus zátonyra utal. Ezek mögé rejtőztek el a hajók a kalóztámadások ellen. A kereskedelem növekedésével együtt a város szerepe is nőtt. A 16. században Dogan nevű kalóz irányításával szinte teljesen kirabolták és elpusztították a kis falut.

Ma a fővárosban él Lanzarote lakosságának közel fele.

Arrecife északi részén található a Charco de San Ginés öböl, melyben a víz mennyiségét az apály és dagály alakítja az óceánból idevezető csatornán keresztül. A múltban kikötőként használták, mely védelmet nyújtott a kis halászhajóknak és az ide érkező árunak. Ma a kis halászcsónakok itt kötnek ki. Az öböl partján kellemes sétát tehetünk és a helyi éttermek, kávézók valamelyikében megpihenhetünk, ételspecialitásokat fogyaszthatunk.

Arrecife kicsi, könnyen felfedezhető város. A Rambla félkörívben szeli ketté a várost és köti össze az óceán északi és déli partszakaszait. Kényelmes és biztonságos sétát tehetünk rajta, valamint sportolhatunk is itt: kerékpározásra, futásra, illetve a kihelyezett tornaeszközök egy kis edzésre is alkalmasak, vagy akár megpihenhetünk egy padon.

Fehér házak, homokos strand, bárok, éttermek, ajándék boltok és kávézók csalogatják a turistákat, például a León y Castillo sétáló utcában. Akik saját maguk szeretnék elkészíteni hal vagy húsételüket a Rambla északi végétől nem messze a Calle Velacho 23 szám alatt lévő Chacon “húsboltban”  a tenger gyümölcsei és a különböző húsok széles kínálatából választhatnak.

Mint a szigeten számos településen, így Arrecifében is van fesztivál. Minden év augusztusában kerül megrendezésre a San Ginés fesztivál, mely többek között színes zenei-és sport programokkal, játékokkal, bemutatókkal, humoresttel, gyerekprogramokkal, tűzijátékkal, ételkülönlegességekkel várja 10 napon keresztül az érdeklődőket.

További látnivalók Arrecifében és a város peremén:

  • Iglesia de San Ginés még ma is működő templom a régi városrészben, melynek már messziről látható háromszintű harangtornya szélkakassal a tetején. A templom egy festői téren található, amit a helyiek a béke oázisának is szoktak nevezni. San Ginés Arrecife védőszentje volt. Ma a templom felújított állapotban látható és a halászok, tengerészek relikviái találhatók itt, akik védelmezésért könyörögtek a szenthez, hogy védje meg őket a háborgó tengeren. Ámulatba ejtő a mór stílusú mennyezet és az orgona.
  • San Gabriel vár védelmi szerepet töltött be, a gyakori kalóztámadások kivédésére építették. Jelenleg történelmi múzeum, egyenlőre az információk csak spanyol nyelven olvashatóak. A főváros múltjával, történetével ismerkedhetnek meg az idelátogatók. A múzeumhoz vezető híd „Balos bridge” kiváló fotózási helyszín.
  • A sétáló utca, a Reducto strand és a Gran Hotel partszakasztól indul. Az egyetlen magas toronyépület a Gran Hotel (15 emeletes), melynek a legfelső szintjén található étteremből és kávézóból csodálatos kilátás nyílik a városra. Innen a sziget nyugati irányában, távolban a Timanfaya Park vulkáni csúcsai is láthatók.
  • A Gran Hotel-től északra sétálva érjük el a José Ramirez Cerdá Parkot és a turisztikai információs irodát, ahol számos prospektus, térkép és információ kérhető.
  • Tengerparti sétány: Gyalog vagy kerékpárral a tengerparti sétányon igazi vízparti hangulatban lehet részünk, türkizkék tenger színét csodálhatjuk és napfürdőzhetünk. A sétány több kilométeren át, Arrecife – Playa Honda – Puerto del Carmen és Puerto Calero települések partszakaszain halad keresztül. (Az utolsó szakaszon, Puerto del Carmen és Puerto Calero között csak földúton közlekedhetünk, viszont a kilátás és a sziklaszirtek még akkor is kárpótolnak, ha biciklivel vágunk neki az útnak.) Útközben éttermek, bárok és kávézók kínálnak pihenési, felfrissülési lehetőséget. A sétáló út mentén, számos strandon fürödhetünk, napozhatunk, élvezhetjük a nyaralás pillanatait. A tengerparti sétányon haladva, Arrecife területén érdemes megállni a tengerészeti parknál is (Parque Náutico). Amennyiben sétálás helyett szívesebben kerékpároznánk, számos kerékpár üzletből bérelhetünk jó minőségű kerékpárt.
  • Castillo de San José, a főváros peremén, Costa Teguise felé vezető út mentén található erőd. Jelenleg Nemzetközi, Kortárs Művészeti Múzeum. Manrique indítványozta a régi erőd művészi centrummá történő átalakítását, melyben főként César Manrique és Pancho Lasso híres alkotók műveit láthatjuk. A múzeum gyűjteményében a kanári és spanyol absztrakt művészeti alkotások kaptak helyet. Érdemes meglátogatni az éttermét, mely óceánra néző kilátással kínál helyi és nemzetközi ételeket, gyerekmenüt és italokat.
  • külváros ipari övezetében található a sziget tengervíz sótalanító telephelye is.
  • Roncsbúvárkodási és kiváló fotózási helyszín a kikötő mellett Costa Teguise felé vezető út mentén, az ipari övezet közelében, egy kis öbölben a Telamón hajóroncs. Egy 1981-ben léket kapott hajó roncsa található itt, melynek nagyobb része a víz felszínén kisebbik része a víz alatt látható. 

Hol van Arrecife?