Kecskesajt

Főoldal » Fedezd fel Lanzarotét » Bor és gasztronómia » Kecskesajt

A Kanári szigetek így Lanzarote is büszke arra, hogy területén a világ legjobb kecskesajtját készítik. A legtöbb bár, taverna kínálatában megtalálható.  A kecskéből készült tejtermékek fontos szerepet játszanak a mindennapi élelmiszerellátásban. A jó ízű sajtok sikerének kulcsa egyrészt az éghajlati viszonyok másrészt a különböző kecskefajták. Minden sajt házi készítésű vagy hagyományos technológiával készül.

Az ínyencek megtalálják a rendkívül friss és lágy sajtokat (fresco/tierno) a kemény (curado) erős ízű sajtokat és a félkemény (semicurado) sajtokat.

Az Alegranza tiszta kecskesajt, melyet legalább három hónapig érlelnek.

A friss, lágy sajtok íze savanykás enyhén sós, mely lehet natúr vagy füstölt, salátákhoz vagy édes lekvárral tökéletes.

A félkemény sajtokat erőteljesebb krémes íz jellemzi, kevésbé savas, mint a friss sajt. Piros paprika, pirított kukoricaliszt (gofio) vagy olíva olaj borítja.

A kemény sajtot érlelik a legtovább, hogy a sajt elnyerje nagyon erős ízét. Ez tökéletes a száraz borokhoz.
A különböző aromájú sajtok, különböző borítást kapnak.

A legismertebb kecskefarmok, tejüzemek:

  • Uga faluban a Finca de Uga gazdaság, mely juhokat is tenyészt.
  • Femés
  • Haria

Már több éve megrendezésre kerül a Playa Blancan a sajt fesztivál, minden év március hónapban, általában a végén. Igazi gasztronómiai élmény ez az idelátogatóknak. Bemutatkoznak a sajt farmok. Különböző éttermek kecskesajtból készült specialitásokkal, főző-showal, kóstolóval, élőzenével egybekötött Fiesta ez. A sajt mellé fogyasztható a finom Malvasia és egyéb Lanzarotén termelt borok.