A Kanári szigetek így Lanzarote is büszke arra, hogy területén a világ legjobb kecskesajtját készítik. A legtöbb bár, taverna kínálatában megtalálható. A kecskéből készült tejtermékek fontos szerepet játszanak a mindennapi élelmiszerellátásban. A jó ízű sajtok sikerének kulcsa egyrészt az éghajlati viszonyok másrészt a különböző kecskefajták. Minden sajt házi készítésű vagy hagyományos technológiával készül.
Az ínyencek megtalálják a rendkívül friss és lágy sajtokat (fresco/tierno) a kemény (curado) erős ízű sajtokat és a félkemény (semicurado) sajtokat.
Az Alegranza tiszta kecskesajt, melyet legalább három hónapig érlelnek.
A friss, lágy sajtok íze savanykás enyhén sós, mely lehet natúr vagy füstölt, salátákhoz vagy édes lekvárral tökéletes.
A félkemény sajtokat erőteljesebb krémes íz jellemzi, kevésbé savas, mint a friss sajt. Piros paprika, pirított kukoricaliszt (gofio) vagy olíva olaj borítja.
A kemény sajtot érlelik a legtovább, hogy a sajt elnyerje nagyon erős ízét. Ez tökéletes a száraz borokhoz.
A különböző aromájú sajtok, különböző borítást kapnak.
A legismertebb kecskefarmok, tejüzemek:
- Uga faluban a Finca de Uga gazdaság, mely juhokat is tenyészt.
- Femés
- Haria
Már több éve megrendezésre kerül a Playa Blancan a sajt fesztivál, minden év március hónapban, általában a végén. Igazi gasztronómiai élmény ez az idelátogatóknak. Bemutatkoznak a sajt farmok. Különböző éttermek kecskesajtból készült specialitásokkal, főző-showal, kóstolóval, élőzenével egybekötött Fiesta ez. A sajt mellé fogyasztható a finom Malvasia és egyéb Lanzarotén termelt borok.